Publisert av

Her er en liten oppsummering av lagene og mitt tabelltips for årets sesong.

Fikk dessverre ikke lagt ut dette før i dag, dette ble skrevet i helgen og ingenting er gjort noe på. Jeg kom litt skjevt ut med Sandefjord og Start men står fremdeles fast på at det blir en tung sesong for disse. Vi starter med 16.plass og bygger oss nedover mot 1.plass, høres dumt ut å bygge seg nedover men det blir rart å bygge seg oppover når jeg skriver nedover haha. Jeg har fått sett noe, gått igjennom en del. Men jeg kjenner ikke alle lagene like bra, og har satt opp det jeg har tro på og et kort referat om hvert enkelt lag. Jeg kommer nok til å holde meg unna den dårlige tippingen til Vg og Tv2 som er den samme regla hver eneste gang, de har aldri med noen overraskelser. Jeg ser mest på temposterke lag, de tror jeg kommer til å hevde seg. Vanlige eksperter i dag legger alt for mye vekt på litt gamle utdaterte spillere og rutine. Alt handler om ballspill og tempo fremover på banen. I en norsk liga så skiller man seg ut via enkeltspillere som har tempo. Vi i Norge har ikke gode nok spillere til å holde et godt kollektiv og tempo, det ser man på de laga som kjemper i bånn. Kun et par lag i toppen har det. Så dette legger jeg mye vekt på, spesielt de lagene som blir tippet i toppen.

 

16. Plass. Sandefjord

Dessverre tror jeg det blir rett ned igjen med Sandefjord. Jeg ser 3 gode spillere i dette laget, Mendy, Dieng og Sellin. Resten synes jeg det glimter lite av. Urutinert mannskap med et unntak av et par. De har jo Mjelde og Amankwa som har mye tæl og innsats i seg. Men det holder ikke. De har rett og slett for dårlig tempo, det så jeg på Mjelde i fjor. En veldig dårlig oppkjøring. 2 seiere på 9 kamper er ikke så veldig imponerende og det mot henholdsvis Bærum og Fram. Generalprøven mot Follo endte 0-0. Man kan si hva man vil om at en oppkjøring ikke telles så mye, men på generalprøven skal man være omtrent i rute. 0-0 mot Follo er rett og slett for dårlig. Mulig de gjør det bra i noen enkelt kamper, men jeg tror dessverre ikke det holder. Jeg har lite troa på en 3-5-2 formasjon. Det kreves hurtige stoppere og gode Wingbacker, det kan jeg dessverre ikke se Sandefjord har. Et bra lag i Tippeligaen kunne hatt suksess med dette, men ikke Sandefjord dessverre. Om ikke 16.plass, så kommer de til å slite i bunnen.

 

15.Plass. Start

Start får det tungt i år og jeg synes dette laget ser rett og slett trist ut. Lite med tyngde bakover, de har Mathiesen og Vikstøl. Kanskje broren til Knut Olav Rindarøy kan slå igjennom, på midtbanen har de Ajer og Owello. På topp kan kanskje en Vilhjalmarson gjøre det bra. Men jeg synes de har en for liten stall, mye ukjent og de spillerne de har, har ikke nok tempo og ferdigheter til å gjøre det bra. Mye blandet resultat i oppkjøringen, de siste 3 er litt oppløftende. Kun 0-1 tap mot Odd og Viking og en sterk 6-0 seier mot Bodø Glimt som jeg også tror får det tøft i år. Start kommer til å slite i bunnen, det er jeg sikker på. Grunnen til at jeg ser dem på nedrykk er at om de får noen skader på de få gode spillerne de har, så blir de rammet hardt. De har en god trener i Mjelde, men jeg tror dessverre ikke det holder. Det ser mørkt ut på det blide Sørland.

 

14.Plass. Mjøndalen

Mjøndalen har et lag som fighter som få. Flere spillere og trenere har skrytt av den utrolig evnen de har til å spille bra som et kollektiv og kjempe til siste slutt. De har alt å vinne. Man så det mot et Brann-lag som de rett og slett kjempet ned i 1.div. Jeg så de mot Lillestrøm i år og de virket overraskende gode. Dessuten tror jeg deres trener er meget flink. Vegard Hansen har gjort en bra jobb i flere år med et middels lag i 1 div til å bli et meget godt kollektiv. Synd at ikke Ødegaard er med i år. For de to har gjort en utrolig jobb på feltet med gutta over tid. Mye av det samme laget som i fjor, lånt en spennende spiller i «Mido» Amidou Diop fra Molde. To andre spillere som jeg tror kan ta nivået veldig bra er Diomande og Kapidzic. Det ryktes at de kommer til å hente et par spillere til. De kan fort vinne en del hjemmekamper i år, men de får det nok tøft borte. Vegard Hansen sa de kom til å prøve litt nye ting de første kampene for de har enda ikke hatt tid til å sette stallen helt. Lurt mener jeg, han tar vekk presset og lar de få prøve seg litt forsiktig, det er en lang sesong og ingen kan forventa at de gjør det bra i starten. De har hengt godt med i Treningskampene og står med kun to tap i oppkjøringa. Det viser at de fighter i hver eneste kamp. Mye ukjent i dette laget, men de har noe der som gjør at jeg tror de kommer til å klare seg.

 

13.Plass Bodø Glimt
Beholdt de fleste fra i fjor, men mista en nøkkelspiller i Laajab. De kommer nok til å klare seg, men får det tøft i bunnen. Dette så vi spesielt i fjor, de startet bra men slet utover i sesongen. Liten bredde i stallen er mye av grunnen. De har spilt minst treningskamper av tippeligalagene, og tapt de to siste mot Tromsø og Start med 0-8 i målforskjell. Det ser ikke bra ut. De sliter med å score mål og når de slipper inn mye mål så blir man litt bekymra. Kanskje de må spille litt mer kynisk, ikke så mye fremoverretta som vi er vant til å se dem. Det blir tungt men de klarer nok å bli oppe ved holde seg tro til sin spillestil, men mulig de må trekke kantene sine litt mer hjemover og kanskje spille litt mer kynisk pga lite kompetanse foran på banen.

 

12.Plass. Aalesund
Se blir nok der nede i år også. Jeg har dessverre ikke så trua på Aabrekk, synes han står for en kjedelig fotball. Dette så vi da han var i Sogndal. De har også en liten bredde i stallen, men de dem har, har nok av kvalitet. Barrantes, Carlsen, Abdellaoue, Latifu, James, Grytebust, Mattila og Matland mener jeg alle har god kvalitet. Carlsen er skadefri og er en meget god midtbanespiller med høyt tempo og en aggresivitet Aalesund har savnet på midtbanen. De kommer nok til å være et tett og kompakt lag og vanskelig å slå, men dette holder nok ikke. Lukter ikke energi og ballspill av Aalesund. Helt ok oppkjøring, men som med mange andre lag, ikke lett å tyde det. Jeg så kampen sist mot Molde, noe heldig med uavgjort, men en bra innsats og de kan spille bra hvis de bare vil. De vil nok kjempe blant de 6-7 bunnlagene i år, men pga delvis bra spillere så tror jeg de klarer seg greit over nedrykk.

 

11.Plass. Sarpsborg
Mistet Dean i fjor og ny trener i Geir Bakke. Veldig usikker på hva han står for, han var assistent for Molde i fjor, så jeg regner med han har et offensivt hode og kan bygge videre på det gode ballspillet til Brian Dean. Sarpsborg var faktisk det laget i fjor som hadde mest ballbesittelse bak Molde. De beholdt store deler av laget, og har fått inn en ny bra spiller i Amin Askar som kan utrette mye fremover på banen. Synes Sarpsborg har gjort alt riktig siden de rykket opp. Lite med midler og var dømt nord og ned da de rykket opp. Lurt i å ha Brian Dean og jeg tror de har gjort lurt i å hente Geir Bakke, men det gjenstår å se. En ting er sikkert, de driver godt der borte til å være en så liten klubb. Styret har gjort en fantastisk jobb. Tippeligaens sjarmør. En bra oppkjøring, hevdet seg bra i alle kamper. Kun 1-2 tap mot et så stort lag som Gøteborg og en forventet 3-0 seier mot Bærum i de to siste. De skal ikke ha noe problem med å holde seg oppe i Tippeligaen. Litt spent på hvem som gjør målene, Wiig er en rutinert og god spiss, men litt tynt. Kanskje de prøver Askar der fremme, det gjenstår å se.

 

10.Plass. Haugesund
Nok en klubb med lite ressurser som har gjort det sterkt. Det er noe med disse mindre klubbene som gir meg håp om at det finnes dyktige mennesker der ute, og de viser at man kan drive en klubb med få folk i støtteapparatet og at penger ikke er alt. Talenter og lure kjøp er tingen. Skal norsk fotball gjøre det bra fremover i tid, så må nok mange av de store klubbene se til de mindre og hvordan de driver. Tiden er forbi med høye lønninger og utenlandskjøp. Men nok om det. Mye av det samme som i fjor, mye av disse lagene gjør det bra pga kontinuitet. To nye som jeg synes ser spennende ut, Roope Riiski var meget god for et Hønefoss som slet i fjor. Kanskje det eneste lyspunktet i den klubben der. En annen er Aristide Simon Pierre Diedhiou, ikke et lett navn men en spiller som er meget lett på foten. Tror nok Gytkjær har tatt i litt når han sier de skal kjempe i toppen. Dette blir nok et lag midt på tabellen, de kan tukte de fleste men dessverre ikke kvalitet nok til å ligge der helt fremme. 1-1 mot Sandnes Ulf i generalperøven. Et litt kinkig lag å spille mot, men som de bør slå. Nei, dette blir nok et lag mellom 6 og 10 plass der jeg tror det kommer til skille kun få poeng.

 

9.Plass. Stabæk
Kanskje jeg tippet de litt høyt opp men de har beholdt Bradley som trener, noe jeg mener var utrolig viktig. Han står for en kul offensiv spillestil i tillegg til at han jobbet inn et bra kolektiv i fjor, de har mistet noen, men han viste i fjor at han kunne hente inn gode spillere. Han har nok et øye for det i år også. Han har tre utrolig kule signeringer i Diomande, Asante og Yassine El-Ghanassy. Sistnevnte var et stort talent i Belgia og var meget god i Gent, men slet med spilletid i West Brom. Har også vært utlånt i klubbene Herenveen og Al Ain uten å imponere der. Men kan umulig være noe dårlig i norsk skala. Som sagt, dette har vært et stort talent, han har nok tatt noen feilvalg og jeg tror han kan få en ny start i Stabæk. Selv om de har mistet noen gode spillere, har de fått gode ballspillere inn. Jeg tror Stabæk skal bli vanskeligt å slå i år også. Ikke verdens beste oppkjøring og et dårlig resultat mot Kongsvinger i Generalprøven 1-1. Men får han disse ballspillerne til å fungere sammen, blir dette et slagkraftig lag i år også.

 

8.Plass. Tromsø

Her er en av de få lagene jeg tror kommer til å holde et bra kollektiv, derfor så høyt som en 8.plass, i tillegg til at de er et meget sterkt hjemmelag. Tror rett og slett andre lag synes det er dritt å komme til Alfheim. De har en solid stor tropp uten at noen skiller seg nevneverdig ut. De har en stor tropp med mye dekning på alle plasser. Noen kjente fjes blir det, så får vi se om disse klarer å prege tippeligaen. Kun sluppet inn 4 mål i vinter og et tap. De ser meget sterke ut bakover på banen. Tromsø kommer nok til å bli det laget i år som man skal få slite med å slå. Men litt lite tempo fremover på banen gjør at jeg holder de på en 8 plass. At de klarer seg etter opprykket, det er jeg helt sikker på.

 

7.Plass. Viking
Viking er et lag som kan kjempe helt der oppe, men de må ha full klaff. De har et bra lag, men det har de for så vidt hatt noen år, men aldri slått helt igjennom. Jeg vet ikke helt jeg, er noe som sier meg at det ikke går veien i år heller. De må først og fremst få det til å fungere fremover. De har en solid midtbane med mye løpssterke spillere. Men holder dette? Veton Berisha er en spiller med utrolig mye tæl og guts, men alt for dårlig foran mål. De har jo en Bødvarson som kan bli farlig der fremme. Men synes det lukter litt for lite mål på dette laget. Vi kommer nok til å se Viking i år i sin vante 4-4-2 formasjon, de har mye av de samme som i fjor. En jeg er spent på er Samuel Adegbenro, en meget spennende spiller fra Nigeria. Viking har hatt en helt ok oppkjøring, men vant 4-2 mot RBK uka før generalprøven, en meget sterk seier til Viking der. Det er igjen tvil om at dette laget skal være med å kjempe i toppen. Men for min del mangler dette laget den x factoren til å være med helt inn til mål. Topp 7 skal de nok klare.

 

6.Plass. Strømsgodset
Årets skuffelse tror jeg blir Godset, dessverre. Jeg følte at lufta gikk litt ut av dem i fjor, ikke vet jeg hvorfor. De mangler den dybden i spillet de hadde før, de var rett og slett målfarlige hele tiden. Jeg tror de andre lagene er mere obs på hvordan Godset spiller, samtidig som nivået på flere av topplagene har hevet seg. De har sett gode ut i vinter, slo Enga sist kamp 3-0, og vant ufortjent 2-1 mot Lillestrøm. Der ble de spilt over i 70 min. Litt bekymringsfullt, men de hadde et par spillere ute. Om de skal være med helt der oppe i år, så må de få Ogunjimi til å fungere. De er er nødt til å ha en targetman der oppe, så litt av tendensen til det i fjor at de ble spillende litt for mye rundt 16 m. Et lag kan ha så mye ball de bare vil, men lag er nå gode nok til å strukturere seg slik at de ikke kommer seg igjennom. Se på Barcelona, når de var på sitt dårligste så var det faktisk for at det rett og slett ble for mye spill uten å helt være slagkraftige nok. Dette er noe de har fått justert inn nå og fått en litt mer dybde i spilet ved å bruke en god target man i Suarez. Spent på om Godset klarer det samme. Men det tror jeg dessverre ikke. Men som sagt det er utrolig tight der oppe. Det er flere lag som kan være alt fra 8 plass til 3 plass. Strømsgodset, tippeligaens sjarmør de siste årene, tror jeg får det tøffere i år.

 

5.Plass. Vålerenga
Sånn, nå da har Rekdal fått tid og kan ikke skyldepå at de er dårlig trent eller at de mangler spillere. De har fått opparbeida seg en meget god 11èr,men litt tynt på benken. Men ellers så ser dette laget ganske solid ut. Mange temposterke spillere som Zahid, Brown, Lindkvist og Holm. Dette er spillere med fart og teknikk. Veldig spent på Brown, men han er ekstremt rask og har muligheten til å strekke lagene slik at forsvaret aldri får ro. Så lag som møter Vålerenga må ta hensyn og ligge lavere, om dette er en fordel for Vålerenga gjenstår å se. Er de gode nok til å spille ut de lagene helt i toppen, der er jeg noe usikker. Spennende backer med stor fart i Gunnarson og Kristiansen, spesielt sistnevte. Dette er noe de absolutt må bruke fremover på banen og få med backene sine, noe som den moderne fotballen har tatt mer i bruk. Jeg holder en knapp på topp 5, tror ikke de er gode nok til topp 3, men rundt 6 til 4 plass.

 

4.Plass. Lillestrøm
Her blir overraskelsen i år, ja kanskje jeg tenker litt med hjertet, men jeg ser nok forbi dette. Lillestrøm har en fordel av at de ble dømt nord og ned i år også. De hadde en bunnsolid kjerne i fjor og Haglund gjorde en strålende jobb med en svensk organisering og det å ha evnen til å holde på ball og deretter styre tempo i spillet. Kristinsson står for mye av det samme, men kanskje en enda mer offensiv fotball og at laget står enda litt høyere og er på hele tiden. Klarer han å samhandle de bak til å fungere, så tror jeg dette blir meget bra. Ekspertene mener dei har en for liten stall, feil mener jeg. Det er flere spillere som har tatt steget. Er noe spent på de bakre rekker. Men fremover på banen ser de solide ut. I generalprøven mot Godset spilte de dem ut i 70 min, brukte to spillere som egentlig er ute av 11, nemlig Kolstad og Ofkir. To meget spennende spillere som har tatt nivået med storm i vinter, begge fra egen junior stall. Ofkir er den spilleren som er nærmest 11 plass, en ekstremt temposterk spiller som er utrolig god med ball. De har tre spisser der fremme, som alle er av god Kvalitet. Pellegrino, Knudtzon, Vilhjalmsson er alle veldig gode spillere. Spørsmålet er om de klarer å score mål, er de målfarlige nok. Jeg tror Knudtzon kommer til å gjøre det bra. Det ikke alle ser er at han har en evne til å stresse forsvarerne og strekke laget ekstremt pga sine beinharde innsats og hurtighet. Mye av dette var grunnen til at Lillestrøm var gode i fjor. Han var en viktig brikke i spillet, slik at Lillestrøm kunne spille sitt eget spill. Så mulig Kristinsson prøver å finne muligheten til å spille med to spisser i år. Andersson er også en spiller som jeg mener kanskje var den beste i fjor. Holder han seg skadefri, blir Lillestrøm farlige. Ingen i Tippeligaen er like god som han til å ta av press og spille ballen videre.Krogstad er også nok et spennende navn å følge med på femover, rask og driblesterk ving. Llillestrøm har hentet en ny ekstremt lur spiller som jobber hardt på midten og gjør de rette valgene, nemlig Margeirson. Han tror jeg kan bli en hit i år. Lundemo viste seg utrolig frem i fjor, han er enda bedre i år, scoret masse i vinter og har blitt drilla i 10 rollen bak spissa. Ringstad og Mikaelsen er to backer med mye hurtighet, spesielt Ringstad. Får han selvtilliten kan han dra forbi hvem som helst på kanten og han spilte utrolig bra til tider med Fofana i fjor som nok er den x-factoren Lillestrøm trenger i år. Mye bra på dette laget her. Utrolig jobb de har lagt ned økonomisk. Nå så drives klubben ganske bra og de har et av de beste lagene på juniorsiden i Norge. Topp 6 tror jeg de blir i år. Så en 4 plass er absolutt innafor i mine øyne.

 

3.Plass Molde
Kanskje den bredeste og beste stallen i Tippeligaen ved siden av Rosenborg. De har dominert de siste årene, men jeg tror de får det tøffere i år. Lagene er bedre rusta til å ta opp kampen i år. Skader på Guldbrandsen og Bakenga er et stort minus, i tillegg til at de har mistet Chukwu og Sigurdasson. De har mista mye power der fremme, og jeg vet ikke om Høiland og Kamara klarer å produsere nok. Kamara er etter min mening en litt oppskrytt spiller og han fikk det tøft i Østerrike. Er han så god som vi skal ha det til ? Det tviler jeg på. Høiland ekstremt rask, men jeg tror ikke det holder helt i toppen. Du er nødt til å ha en spiller som scorer mye mål om du skal vinne. Kun tapt en kamp i år, så en sterk oppkjøring. Men i år så tror jeg de skal få det meget tøft mot RBK og ODD, som jeg mener har en litt annen form og en annen spillertype og har mere power der fremme. Molde blir nok vanskelige å score mål på, men klarer de å få det til å stemme fremover ? Som jeg sa sist, det er ikke alltid det holder med mye ballbesittelse. Jeg har mer tro på større tempo i angrepet, en hurtigere approach til mål. Såklart det er masse temposterke spillere her og veldige gode ferdigheter i hver enkelt. Men jeg tror det blir litt for mye ballspill og litt for lite trøkk på mål. Dessverre tror jeg det blir en liten skuffelse i år. Men om alt klaffer så er de mer enn gode nok til å vinne. Men jeg har dessverre ikke troa i år.

 

2.Plass. ODD

Hva kan jeg si, jeg tror de rett og slett blir bedre i år. De har holdt på mye av de samme spillerne og samme systemet som de alltid har hatt. De har rett og slett drevet best i hele Norge på egne talenter og spillersystem. De har fått inn en target mann i Occean som har sett meget god ut i år å passer dem perfekt, pluss at de har en god Frode Johnsen i bakhånd. Mye av grunnen til at de får disse noe aldrende tunge spillerne til å fungere, er fordi at de har spillet rundt. Mye innlegg og evnen til å hele tiden komme rundt på kant med alt de har. De fyller opp i boksen med masse spillere og er lynhurtige i kontringsfasen. Men såklart mye honnør til Johnsen og Occean, de er utrolig sterke i boks og når de blir mata på inne i feltet er de vanvittige sterke. Nå har de fått en god back i Espen Ruud som er ment for å komme rundt på kant å slå disse innleggene. Solid backrekke med Steffen Hagen i spissen. En av norges største keepertalenter i Sondre Rossbach i mål. Kanskje Norges beste midtbane, hvertfall på løpskapasitet. Bentley som er en balsam spiller som har en finslepen teknikk og en Halvorsen med ekstrem fart. Fagermo har bygd opp dette laget veldig bra. Han har tenkt på spillere i alle ledd. Alt henger sammen i dette laget, alle plasser er tiltenkt og tilrettelagt for hver enkelt. Jeg tror de blir vanskelige å slå i år, Topp 3 etter min mening og jeg tror de får sin revansje mot Molde og kommer foran dem i år.

 

1 Plass. Rosenborg
Jeg tror Rosenborg er på vei til noe stort, de så meget gode ut på høstsesongen i fjor, spesielt offensivt. Jeg husker før i tiden da de var så gode og man satt med en følelse at hver gang de spilte så var de livsfarlige foran mål. Helland får nok en stor sesong, at de ikke har brukt han mer før er nå et under spør du meg. Han har et internasjonalt tempo og teknikk i kroppen som få andre har i Tippeligaen. Søderlund er en meget god target man og jeg er sikker på at han kan slå igjennom i Rosenborgs nye system. Malec er også et veldig godt alternativ der fremme. Rosenborg synes jeg har fått kvalitet i alle ledd. De har hatt en del kvalitet hele tiden, men jeg tror de rett og slett har vært litt på villspor. Nå som Ingebrigtsen har kommet inn og tatt tak i klubben, har det sett mye bedre ut. Midtbanen ser solid ut. Selnes og Midtsjø, to unggutter fra deres egen stall ser meget bra ut. Veldig gode ball spillere. Midtsjø viste det i fjor for Sandes Ulf at han var deres klart beste spiller. En god backrekke, men noe tynt. Her er vel den plassen jeg setter spørsmålstegn ved. Men de dem har er sterke spillere, får de Strandberg tilbake i god form og ikke no tull utenomsportslig, så tror jeg dette skal gå meget bra. Solid keeper i Andre Hansen. En jeg nesten hadde glemt, Riku Riski. Han passer perfekt i denne 4-3-3 formasjonen. Han har blitt alt for feil brukt før Ingenbrigtsen kom til klubben. Han er som skapt for 3’ern der framme. En annen spiller som jeg er spent på er John Hou Sæter. Jeg mener han har et stort nivå inne i seg på midtbanen, blir nok dessverre litt i skyggen av de andre 3 gutta på midten, men en veldig god backup. Så har de jo hentet inn en ny danske i Emil Nielsen, midtabanespiller. Så får vi se om det slår an. Nei ,alt i alt virker dette laget veldig solide. De har en sterk tropp, noe tynt men veldig gode enkelt spillere. Utrolig tempo og fremoverretta spill som i gamle dager tror jeg er en herlig mix med gode individualister. Virker som de tørr mer. Ingebrigtsen er ikke redd for å si de skal vinne i år, og fått tilbake den «faen vi er Rosenborg og vi skal være med å kjempe om gullet». Ingebrigtsen oser selvtilit og jeg tror han kanskje er den beste treneren i Tippeligaen på feltet. Etter det jeg har sett på video fra feltet og væremåten hans, så har han trøkk og energi, han vet akkurat hva han vil og det trenger dette Rosenborg laget. Jeg tror de tar gull i år og jeg tror det er flere spillere som kommer til å vise seg positivt fram. De som har vært gode noen år nå, Godset og Molde, tror jeg får det tøffere en forventet.

 

Dette var da min konklusjon av hva jeg har sett, hørt og lest. Synes Tippeligaen går i en litt mer spennende retning der det er jevnere enn noensinne og flere gode norske spillere enn noen gang. Lagene har vært nødt til å få frem unggutter og ikke bare hente spillere utenlands. Gleder meg helt vilt til dette starter i gang. Tror vi får en større oppslutning blant publikum i år også. Så ønsker jeg lykke til, til alle fotballag og fans. Måtte den beste vinne