Publisert av

Har engelsk fotball blitt dårligere? Har engelsk fotball nådd sitt bunnpunkt? Tja mener jeg, det er ikke langt ifra. England er ikke akkurat et turneringslag og har kun nådd en semifinale på 20 år, de står kun med et trofè fra 1966. En seier mot Vest-Tyskland der Hurst ble den store mannen med 3 scoringer, 2 av dem i ekstraomgangene. Heller ikke de yngre lagene har gjort noe stort inntrykk de siste 15 årene i hverken VM eller EM. Det toppa seg litt i fjor når lille Norge slo dem ut av gruppespillet i Israel. De siste 6 årene har de vært dårlige i Champions-league og Europa-league. Der er det nok bare Chelsea som har skilt seg ut. Hva kommer dette av lurer jeg på. Europa-league kan man jo si at ikke alle prioriterer like høyt, men det har blitt en mer gjev tittel å vinne de siste åra. Etter det jeg har gått igjennom, så virker det mer populært for de engelske lagene også. Liverpool spiller med et toppa mannskap og har hevda seg bra i PL i det siste, men ryker mot Besiktas. Tottenham ryker mot Fiorentina, fair enough, Fiorentina har et bedre lag enn Besiktas og har hevdet seg bra i Italia. Nylig slo de Juventus på bortebane, men tapte i går 4-0 for Lazio. Serie A i Italia er en ustabil liga med mye rart, hvor topplagene er gode på sitt beste, men de presterer mye rart på det dårligste. Et toppa Tottenham har også mer kvalitet i laget og skulle ha kommet seirende ut av dette. Forventer rett og slett mer av Premier League, hvor blir det av kynismen? De slipper inn mye mer mål og fotballen er mye mer «Hawaii» nå en noen gang før.

 

Savner vi det gode kollektivet, de enkelte individene som kjempet og jobbet på hele tiden? Den tiden det var flaut å filme. Har alle de nye utlendingene som er gode teknikere ødelagt mye av det? Er det underholdninga og finessene vi ser etter? For min egen del, var det mye mer underholdende før i tiden, jeg er såpass ung og skulle ønske jeg hadde sett mer av det nå enn jeg gjorde som yngre. Har produktet i fotballen og profilene kommet foran det tunge grovarbeidet og sjarmen i engelsk fotball ? Mer reklame, dyrere Tv- kontrakter, eiere som er maktsyke og som kjøper opp klubber og fjerner identiteten deres. Det virker nesten som det er om å gjøre å bruke mest mulig penger for å vise utad at «jeg» er best. Mange av disse bryr jo seg ikke om fotball, de ser på spillerne som brikker i et spill.
Er det et savn av disse type spillere? Roy Keane, Patrick Vieira, Vinnie Jones, Dennis Wise.

 

Hvor blir det av identiteten til de engelske klubbene? Nå virker det som det viktigste er å kjøpe de dyreste spillerne og få det til å fungere i et lag. Se på 94-generasjonen fra United. Scholes, Beckham, Neville, Giggs. Ferguson bygde et lag rundt disse spillerne. Han klarte å få frem en egen stamme i laget, og de få han hentet inn ble en del av den følelsen. Vidic, Ferdinand, Van Nistelroy, Solskjær osv. Disse fikk jo dette plantet i hodet. De fleste klubbene hadde klubbspillere, en kjerne i laget. United var jo et prakteksempel på dette, men sånn var de fleste andre lagene også. Tenk på storlaget Leeds, dominerte på 70-tallet. Var i Premier League en årrekke, Champions League-semi finale i 2000/2001 sesongen. Klubben ble totalt ødelagt etter mye rot i klubbledelsen, de mistet alle de spillerne som brant for klubben. Blackburn er et annet eksempel; Får inn ny eier fra India som ikke kunne fotball. Sparker Sam Allardyce. Eierne hadde ikke peiling og ansatte da Jerome Anderson som rådgiver, mannen som «hjalp» City før de ble gode. Mange satt spørsmålet på hvordan Blackburn kunne sparke en så rutinert trener som Allardyce og ansette en førstelagstrener fullstendig blotta for erfaring. Svaret på det er Jerome Anderson. Steve Keane var nemlig i agenturet til Anderson. Steve Keane førte de rett ned i Championship, og gjorde mange skandalekjøp og visste ikke helt hva han drev med. Venkys-kjeden som eide Blackburn ville drive klubben som en kyllingfabrikk. Det vil si, en sjef som rapporterer til ledelsen i India. Mange i styret mistet innflytelse og flere av dem gikk, deriblant en som har blitt skrytt i skyene i administrasjone, nemlig John Williams. City hentet ham inn med engang han var ledig. Synd for Blackburn. Det er mange skandale-historier de siste 10-15 årene. Dette var en av dem.

 

Så da lurer jeg på, er dette mye av grunnen til dårlige tider i Engelsk fotball ? Ja, mener jeg. Den eneste manageren som har vært smart nok til å forstå at man må ha sine egne type spillere, en viss identitet og ha knallhard disiplin, er Mourinho. Det skal sies at Chelsea har brukt mye penger de også, men de har brukt mye av pengene riktig. Mourinho har en knallhard Matic defensivt på midten, Terry og Cahill to bautaer å ikke minst Ivanovic. Så har han kryddra det litt med gode tekniske spillere. Men gutta jobber steinhardt, se på Hazard. Offensiv spiller som holder seg på beina å løper utrolig mye. Han har klart å skape en indentitet noe samtlige lag sliter med i Premier League.

 

Konklusjonen min er at de er nødt til å se til Tyskland, Belgia og Nederland, spesielt Tyskland som har tatt noen fantastiske grep og som jeg mener har den klart beste ligaen i verden på alle områder. De har gjennomsnitt høyest antall tilskuere, og i tillegg får de frem talenter på talenter. Det er en del talenter i laget til England nå, men få på U-21. Men jeg savner de store som Shearer, Ferdinand, Lampard, Beckham, Gerrard, Tony Adams osv. De har ingen sånne type spillere, folk som blør for drakta, og har en identitet. Jeg håper at det skjer noe i England snart og at i allefall noen lag kan prøve å bringe dette tilbake. Korrupsjon, maktsyke eiere osv tror jeg vi aldri får helt bort, spesielt ikke med tanke på verdien i produktet fotball og den nye gigantiske Tv-avtalen til Sky.